YÜCEL TANYERİ

Ben, Yücel Tanyeri
Duydum ki merak ediyormuşsunuz,
Hususi hayatımı,
Anlatayım:
Evvela hekimim, yani
Büyücü falan değilim.
Burnum var, kulağım var,
Pek biçimli olmamakla beraber.
Lojmanda otururum,
Üniversitede çalışırım.
Ne başımda bulut gezdiririm,
Ne sırtımda mühr-ü nübüvvet.
Ne İngiliz kralı kadar
Mütevaziyim,
Ne de Celâl Bayar'ın
Sabık ahır uşağı gibi aristokrat.
Ispanağı çok severim
Puf böreğine hele
Biterim
Malda mülkte gözüm yoktur.
Vallahi yoktur.
Orhan Veli ile Melih Cevdet'tir
En sevdiğim şairler.
Bir kızım vardır,
İki de torunum pek muteber;
İsmini söyleyemem
Çiçekle uğraşanlar bulsun.
Ehemmiyetsiz şeylerle de uğraşırım,
Ne bileyim,
Belki daha bin bir huyum vardır.
Amma ne lüzum var hepsini sıralamaya.
Onlar da bunlara benzer...


Beni, benden iyi anlatan Orhan Veli'ye teşekkürlerimle...

13 Mart 2024 Çarşamba

Dr. TAHSİN TUNCALI...

Prof. Dr. Tahsin Tuncalı, 1927-2019

1970 yılında Türkiye’de Üniversite sayısı, iki elin parmakları toplamından fazla değildi. O dönemlerde Ankara’da 3, İstanbul’da 2, İzmir ve Erzurum’da da bir tane Üniversite bulunuyordu. 1967 yılında Ankara’da Hacettepe Üniversitesi, Dr. İhsan Doğramacı tarafından büyük güçlükler ve uğraşılar sonrasında kurulabilmişti. Dr. Doğramacı, Hacettepe’nin kuruluşunu tamamladıktan sonra Üniversitelerin diğer illerde de kurulabilmesi için yoğun bir çalışma içerisine girdi. 1975 yılında Samsun’da “Ondokuz Mayıs” isminde bir Üniversite kurulması kararı TBMM’den geçti ve Resmî Gazete’de yayınlandı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Pediatrik Kardiyoloji Bölümünden Prof. Dr. Mustafa Tahsin Tuncalı, Kurucu Rektör olarak atandı. 

Dr. Tahsin Tuncalı, 21 Ağustos 1927 tarihinde Samsun’da mübadil bir ailenin çocuğu olarak doğmuştu. İlkokul, Ortaokul ve Lise eğitimini de Samsun’da almıştı. Tıp Fakültesini İstanbul Üniversitesi’nde ve Devlet Tıp Talebe Yurdunda okumuş ve Tıp Doktoru olmuştu. Askerlik görevini Siirt Seyyar Jandarma Alayında yapmış ve 4 yıllık mecburi hizmetinin son yılını da yine Samsun’da Sıtma Savaş Tabipliğinde yapmıştı. Sonrasında ABD’e gitmiş ve orada 1956-1962 yılları arasında 6 yıl Pediatri ve Çocuk Kalp Hastalıkları konusunda Asistan olarak görev yapmış ve ”Yılın Asistanı” belgesini almıştı. 1962 yılında Türkiye’ye dönen Dr. Tuncalı, İhsan Doğramacı Hoca’nın teklifiyle Hacettepe Çocuk Hastalıkları Bölümünde işe başlamış, Doçent ve Profesör olduktan sonra 1973-75 yılları arasında Hacettepe Üniversitesinde Rektör Yardımcılığı görevinde bulunmuş, 1975-1980 yılları arasında da Samsun, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kurucu Rektörlüğüne getirilmişti.

Hiçbir altyapının olmadığı kentte bir Üniversite kurulması çok zordu. Her şeye sıfırdan başlanması gerekiyordu. İlk 2-3 yıl, Samsun’da hazırlıkların yapılması, idari kadronun seçilmesi ve ilk Öğretim Üyelerinin belirlenmesi ile geçti. Kadıköy semtinde Göğüs Hastalıkları Hastanesinin bir bölümünün Tıp Fakültesi Hastanesi ve -o dönemlerde adı Matasyon olan- bölgedeki Öğretmen Okulunda da diğer Fakültelerin konuşlanması kararı verildi. O dönemler ülkenin 70 sente muhtaç olduğu senelerdi. Çok büyük zorluklara rağmen Üniversitenin ilk çekirdekleri Dr. Tahsin Tuncalı tarafından belirlendi ve büyük bir plânla bunlar başarıldı. Tüm mali imkansızlıklara rağmen, şehrin o zamanlar için çok ücra bir köşesinde Kurupelit’de orman içerisinde ve denizi yüksekten gören çok güzel bir konumda ve geniş bir arazi belirlenerek Üniversite yerleşkesi için alan seçildi ve hızla bu alanda Üniversite binalarının yapımına başlandı. Bu arada Üniversitenin idari ve akademik kadroları hızla belirleniyor ve Üniversite yavaş yavaş şekilleniyordu. Üniversitenin yapılanması açısından büyük adımların atıldığı bu dönemden sonra Dr. Tuncalı, beş yıllık Kurucu Rektörlük görevinden ayrılarak tekrar Hacettepe’ye döndü ve 1986 yılında da Emekli olarak Hacettepe’den de ayrıldı.

Dr. Tahsin Tuncalı, çok iyi bir Hekim, çok iyi bir eğitmen ve çok iyi bir idareci idi. Doğduğu ile büyük hizmetlerde bulunduktan ve doğduğu kente çok güzel bir Üniversite kazandırdıktan sonra, 13 Ocak 2019 tarihinde ve 92 yaşında aramızdan ayrıldı.

Dr. Tuncalı’nın yerini belirlediği bugünkü Üniversite kampüsü bittikten sonra, kentin gelişimi, bilinen yerinden Bafra istikametine doğru gelişerek geçen zaman içerisinde kentin yeni yerleşimi bu bölgeye kaydı ve yepyeni ve devasa boyutta bir kentsel alan ortaya çıktı.

Günümüzde Ondokuz Mayıs Üniversitesi; 18 Fakülte, 5 Enstitü, bir Yüksekokul, bir Konservatuar, 24 Araştırma Merkezi ve 2400 Akademik personeli, 4000 çalışanı ve 58 bin öğrencisi ile büyük ve köklü bir kuruluştur. Kuruluşundan bu yana geçen 40 yıl içerisinde 150 bin öğrencinin mezun olduğu bu Üniversite, Samsun doğumlu Prof. Dr. Tahsin Tuncalı’nın kentimize kazandırdığı önemli bir Eğitim yuvasıdır.

   Değerli Hocamız Dr. Tahsin Tuncalı’yı Tıp Bayramımızda bir kez daha rahmetle ve minnetle anıyorum.


Dr. Tahsin Tuncalı Fotoğrafları:

https://photos.google.com/share/AF1QipO3rdFmE8YszAGmVL1h2agSgMDFRtakm5eULr33kRvzLX-rNsXLWTbAIzYoZA2J4Q/photo/AF1QipMTleYMcY4RH1nFm-9yQoTSswbBGMofmfmzwKKx?key=Rzc1cDZYMHgyZ05mV2pkNUQtazgyRGozcnpyanRR

 .

7 yorum:

  1. Tahsin Tuncalı çok iyi bir hekim iyi bir hoca ve iyi bir yöneticiydi. İleri görüşlü idi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi şimdiki yerleşkesini ona borçludur. Öğrenciliğimde ve sonrasında çok sevdiğim biri idi, rahmetle minnet ve şükranla anıyorum. Nur içinde yatsın

    YanıtlaSil
  2. Yücel ne güzel bir biyografi hazırlamışsın hocamıza Allah rahmet eylesin Tabi doğramacıının katkısı çok büyük

    YanıtlaSil
  3. Nurlarda yatsın hemşehrimiz,Sayın Tahsin Tuncalı

    YanıtlaSil
  4. Kadirşinaslığın en güzel yansıması. Teşekkür ederiz.
    Allahtan rahmet diliyoruz.
    Şefik Koldaş

    YanıtlaSil
  5. Necati Dedeoğlu Tahsin Hocayı hen çok yetkin hem çok efendi bir Hoca olarak hatırlıyorum. Ondokuz Mayıs yerleşkesinde bir gece misafir olarak kalmış, yeşillikler içindeki üniversiteyi de çok beğenmiştim.Hocamızın ışığı bol olsun.

    YanıtlaSil
  6. 1961 yılında filadelfiada tanıdığım hacettepede Hacettepe birlikse olduğum Tahsin mükemmel bir pediyatrik radyologdu ruhu şadolsun hadi Öztürk




    YanıtlaSil
  7. Ben hadi özer 1961 yında Filadelfiada tanıdığım Hacettepede birlikte oldum mükemmel bir pediatrik kardiogdu ruhu şad olsun

    YanıtlaSil