YÜCEL TANYERİ

Ben, Yücel Tanyeri
Duydum ki merak ediyormuşsunuz,
Hususi hayatımı,
Anlatayım:
Evvela hekimim, yani
Büyücü falan değilim.
Burnum var, kulağım var,
Pek biçimli olmamakla beraber.
Lojmanda otururum,
Üniversitede çalışırım.
Ne başımda bulut gezdiririm,
Ne sırtımda mühr-ü nübüvvet.
Ne İngiliz kralı kadar
Mütevaziyim,
Ne de Celâl Bayar'ın
Sabık ahır uşağı gibi aristokrat.
Ispanağı çok severim
Puf böreğine hele
Biterim
Malda mülkte gözüm yoktur.
Vallahi yoktur.
Orhan Veli ile Melih Cevdet'tir
En sevdiğim şairler.
Bir kızım vardır,
İki de torunum pek muteber;
İsmini söyleyemem
Çiçekle uğraşanlar bulsun.
Ehemmiyetsiz şeylerle de uğraşırım,
Ne bileyim,
Belki daha bin bir huyum vardır.
Amma ne lüzum var hepsini sıralamaya.
Onlar da bunlara benzer...


Beni, benden iyi anlatan Orhan Veli'ye teşekkürlerimle...

4 Mart 2015 Çarşamba

BOZBAŞ...


"Iğdır'ın al alması".
İle yazmıştık ilk Iğdır anılarmızı.
Iğdır'ın Bozbaş'ısı.
İle kapatalım Iğdır ile son yazımızı...

Iğdır'a özgü, yöresel bir aş.
Bozbaş.
Ancak yapılıyor yakın komşularda da.
İran'da ve Azerbaycan'da da...

Oldukça doyurucu Iğdır'ın bu aş'ı.
Yapılışı farklı.
Sunumu farklı.
Yemesi farklı...

Kemikli kuzu eti (incik) kullanılıyor.
Bu soğanla iyice kavruluyor.
İçine bir miktar salça konuluyor.
Tekrar kavruluyor...

Üzerine sıcak su dökülüyor.
Ve önceden ıslatılmış nohut konuluyor.
Bir miktar tuz ve kuyruk yağı ilave ediliyor.
Bir çay kaşığı zerdeçal (sarıkök) ekleniyor...

Bir saat pişiriliyor.
Dörde bölünmüş patateslerden.
İki tanesi ilave ediliyor.
Patatesler de pişince yemek tamam oluyor...

Bozbaş'ın servisi de farklı.
Önce bir maşrapa gerekli.
Bozbaş emaye maşrapa'lara konuluyor.
Herkese ayrı ayrı servis yapılıyor...

Önce çok ince ve kuru lavaşlar geliyor.
Çukurca bir tabağa lavaşlar ufak ufak kopartılıyor.
Maşrapanın kapağı aralanıyor.
Ve lavaş ekmeğin üzerine et suyu dökülüyor...

Önce bunu yiyorsunuz.
Ekmeğe ve et suyuna doyuyorsunuz.
Tabağınız boşaldığında.
Geliyorsunuz yemeğin ikinci kısmına...

Et ve kemik birbirinden ayrılıyor itinayla.
Etle nohut boca ediliyor tabağınıza.
Daha sonra ele alınan metal bir tokmakla.
Et ve nohut eziliyor kıvamınca...

Sonrasında.
Başlıyor bir kaşıklama.
Ard arda.
Büyük bir iştahla...

Bu Bozbaş denilen geleneksel aş'ı.
Iğdır'a gelen her kişi mutlaka tatmalı...


Bozbaşı yemeği Fotoğraflarım:
https://picasaweb.google.com/105371707000908378020/Bozbas#6121879973890156850

Bozbaşı yemeğı yapılışı ve sunumu videosu:
http://www.dailymotion.com/video/xou9qg_igdir-bozbas-yemegi_travel

.