- 16 Haziran 2023, Cizre Şırnak
"Ey toprak suyunu yut! Ey gök sen de suyunu çek denildi.
Su çekildi, hüküm yerini buldu. Gemi de Cûdî'ye oturdu
Zalimler topluluğu Allah'ın rahmetinden uzak olsun"
Kuran-ı Kerim, Hud Suresi 44
....................
Nuh Tufanı'na.
Değinilir Tevrat'ta.
İncil'de ve de Kuran'da.
Farklı biçimlerde olsa da...
Nuh'un gemisinin tufandan sonra.
İnanılır oturduğuna.
Anadolu'muzda.
Cudi dağına...
Cudi dağı.
Şırnak ili sınırları.
İçerisinde.
Bir dağ 2.144 m yüksekliğinde...
Şırnak'ın ilçesinde.
Gitmiştik Cizre'de.
Nuh Peygamber Türbesi'ne.
Ve onun devasa Kabri'ne...
Bizden yüzyıllar önce.
Evliya Çelebi'miz de.
Uğramış Cizre'ye.
Ve anlatmış öğrendiklerini de.
Seyahatname'sinde.
Aynen şöyle:
Safalı dostlara şöyle malum ola ki Tufan'dan sonra Hazret-i Nuh Nebi aleyhisselam gemisiyle Muharrem ayının 12. Pazartesi günü bu Cude şehri yamacındaki Cude Dağı'nda Nuh'un gemisi karar edip Tufan'dan kurtularak herkes yiyeceklerini bir yere koyup pişirdiler ve Tufan'dan kurtulduklarına şükrane olarak o yemeği yediler, ismine de Aşura nimeti dediler. Hazret-i Nuh, Tufan'dan sonra yeryüzünde ilk defa bu Cude şehri'ni yapıp imar oldu ki bütün dünya insanoğlu bu Cude şehri'nden yayıldı.
Sonra Cude Dağı üzerinde Hazret-i Nuh bir cami yaptı, Kürtler halâ o camiye Sulupyan Camii derler, yani kurtulanlar camii demektir. O zamanda bu camiin levhaları, diğer ağaçları ve direkleri tamamen Nuh gemisinden idi. Daha sonra Rum keferesi Dara Şah üzerine, Nusaybin yakınında Kara Dara adlı yere gelip savaşıp Dara Şahı yenilince Rumlar bu diyarı istila edip, bu Cude şehri'ni harap ettiler. Cude Dağı üzerine Hazret-i Nuh'un yaptığı camii de yıkıp ağaçlarını ve levhalarını develer ile İskenderiye Limanına gönderip oradan İstanbul'da Ayasofya Kilisesi'nin kapılarını tamamen Nuh gemisi tahtasından yapmışlardır ki hala Ayasofya kapılarının tahtasında çivi delikleri bellidir.
Bundan sonra yine Cude şehri imar olup Hülâgu Han harap etmiştir. Ve hala Cude Dağı Kürtlerin yaylağıdır. Hazret-i Nuh'un yaptığı Sulupyan Camii halkın ziyaret yeridir. Ve bütün tarihçilere göre Nuh Nebi gemisi bu Cude Dağı üzerine inmiştir, bunda bütün tefsirciler görüş birliğindedirler. Hud Suresinde: "Ey yer suyunu yut. ve ey gök (suyunu) tut denildi. Su çekildi iş bitirildi, (gemi de) Cude (dağının) üzerine yerleşti. Ve o zalimler topluluğunun canı cehenneme denildi" yorumunda bu Cude Dağı özelliği yazılmıştır ki hakirin yazmasına gerek yoktur. Ve daha önce 1655 tarihinde Diyarbakır Valisi Firari Mustafa Paşa ile Sincar Dağı'na varmamız dolayısıyla bir kaç kere bu Cude Dağı yazılmıştır, ona bakıla.
Ama Ardalan Dağı, Bisutin Dağı, Demavend Dağı, Elvend Dağı, Ağrı Dağı, Bingöl ve Erciyes Dağı kadar yüksek dağ değildir, ama Nuh Nebi nazargâhı olduğundan büyük ziyaret yeridir. Ve Cude Kasabası bu Cudi Dağı'nın eteğinde ….. adet haneli, cami, medrese, han ve hamamlı, çarşı pazarlı, bağlı ve bahçeli ikinci Adem Nuh Nebi makamı eski beldedir. Ancak bu Cude şehri Şat Nehri’nin doğu tarafında ve İmadiye toprağındadır, ama Şattın batı tarafında olan Cezire Şehri bir menzildir ve Cizre hakimi hükmündedir. Ve Sulupyan adlı aşiret tamamı 10.000 adet cengaver kavimdirler, tamamen Cizre hakimine tabidirler.
Cizre ve Cudi dağı Fotoğraflarım:
.
Emeğinize sağlık değerli dostum. Selam ve sevgilerimle
YanıtlaSilHocam ayaklı tarih gibisiniz, emekleriniz ve bize öğrettikleriniz için teşekkür ederiz 💐💙🧿
YanıtlaSilPaylaşım için çok teşekkürler 😊 Yazan, yayan, herkesin emeğine Saygıyla, sevgiyle 🌿💖
YanıtlaSilHocam gerçekten bugünkü çalışmanız kocaman bir harika elinize sağlık kolay gelsin CEMİL PİRDAL ve ailesi SAMSUN
YanıtlaSilEmeklerinize sağlık. Çok değerli paylaşımlar. Çok güzel anlatımlar. Teşekkürler.
YanıtlaSilEmeklerinize sağlık, çok teşekkürler
YanıtlaSilGüzel çok teşekkür ederim Nuh’un gemisi nde görmüş oldum
YanıtlaSil