- 17 Ocak 2022, İnciraltı-İzmir -
KİDONYA
Sabahtan gün batımına
Tükenir aslında
Her iş dönüşü denizden
Kidonya avcısına
Çok mutlu olduğunu
Söyler karısı
Bilmiyor ki onun
Deniz kızı Eftelya'nın
Kollarında uyuduğunu
Vasıf Turhan Kayacık
....................
Ruditapes decussatus.
Bilimsel adı.
Beyaz Kum Midyesi.
Bilinen, tanınan ismi...
Japon Midyesi der kimi.
Aquades veya Akivades der diğeri.
Kidonya diye de bilinir ki,
Kidonya da Ayvalık'ın antik ismi...
Ülkemizde Ayvalık yöresinde.
Ege Denizi sahil kesiminde.
Çokça çıkar İzmir-Çanakkale.
Arasındaki kumsal bölgelerde...
Bildiğiniz büyük, siyah Midye değildir.
Ondan daha küçük ve Beyaz renklidir.
Midye Dolması için elverişli değildir.
Çünkü 2 cm kadar büyüklüktedir.
Deniz altında kumların içine yerleşmiştir...
Kumsal zeminlerde.
Deniz altında 1-14 kulaç derinlikte.
Kumun da 5-25 cm içinde.
Yaşarlar sürüler halinde...
Kum Midyelerinin ayakları vardır.
Kumda sürekli yer değiştirir.
Kum içindeki organizmalar, algler.
Ve planktonlarla beslenirler.
Bir tanesi 350 bin yumurta üretir...
Kum Midyesi çıkartılması zordur.
Ülkemizde ve Yunanistan'da vardır.
Çıkartılır İzmir'de İnciraltı'nda.
Ve karşı yakada Bostanlı'da...
Çıkartılması emek yoğun bir iştir.
İnsan emeği gerektirir.
20-40 tane işin ustası emekçi gelir.
Su geçirmez lastik elbiseler giyilir.
Göğüs'e kadar denize girilir...
Bir elde kürek.
Diğer elde bir elek.
Bele sarılmış bir torba.
İle girilir soğuk suya...
Kürek daldırılır kuma.
3-5 hareketle doldurulur kürek kumla.
Kürek, denizin içinde boşaltılır eleğe.
Gelen 3-5 midye seçilir özenle.
Bunlar atılır belindeki torbanın içine
Ve kum tekrar boca edilir denize...
Bu iş, dinlemez yağmur-çamur.
Soğuk, rüzgâr ve kar.
Her gün devamlı yapılır.
8-10 saat su içinde sürekli çalışılır.
Bir-iki torba Midye ancak toplanır...
İşçiler gelmiştir Doğu illerimizden.
Kars, Erzurum, Diyarbakır, Mardin'den.
Yüzme de bilmez hiç birisi.
"Ne kadar Midye, o kadar ödeme".
Prensibiyle çıkarttığı kadar ödenir yevmiye...
Çıkartılan Midyeler su içinde tutulur.
Ölmeden Gelibolu'ya gönderilir.
Orada hazırlanır, temizlenir.
İtalya, Fransa, İspanya'ya ihraç edilir...
Değerli bir besindir bu Kum Midyesi.
Özellikle pahalı Restoranların gözdesi.
Beş-on Kuruşa toplanır, Euro ile satılır.
Ağaların, babaların ağız tadıdır...
Bu Midye; Soslu, Şaraplı İstiridye.
Spagetti alle Vongole.
Veya Kum Midyeli Fettuccine.
Şekillerinde mideye indirilebilmekte...
Restoranlarda yedikten sonra.
Ödersiniz hayli yüklü bir fatura..
Bir teşekkür de dersiniz Aşçıbaşına.
Ama hiç gelmez aklınıza...
Bu midyeleri suyun altında.
3-5 kuruşa.
Çıkartan bin bir zorlukla.
Doğulu emek yoğun çalışanlara.
Bir teşekkür, bir defa olsa da...
İnciraltı Kum Midyecileri Fotoğraflarım:
.
Midye emekçilerini çok güzel ve anlamlı bir şekilde anlatmışsınız Yücel hocam.Teşekkür ve sevgilerimle.
YanıtlaSil👍👏👏👏👏❤️
YanıtlaSilTeşekkürler Yücel Bey. Hiç bilmediğimiz konuları sayenizde öğreniyoruz. Selam ve sevgiler.
YanıtlaSilEmeğin deperi hiçbirzaman bilinmiyor malesef gerçekten çok zahmetli bir şşmiş bilgilendirme için çok teşekkürler emeğinize sağlık dr be y
YanıtlaSilHOCAM harikasınız nerden böyle şeyler aklınıza geliyor vallahi şu Midye denen şey nasıl avlanır nerede yaşar bilemezdim sayenizde kültürümüzü ve ne zorluklarla soframıza geldiğini öğreniyoruz saygılarımla CEMİL PİRDAL SAMSUN
YanıtlaSilmidyecilerin emeğine sağlık.. size de takdirlerCE 👏👏
YanıtlaSilHiç bir zaman bir sofrada Spagetti alle Vongole yiyemeyecek olan kum midyesi emekçilerine ne güzel bir teşekkür selamı göndermişsiniz.
YanıtlaSil"yabancılaşma"nın kum midyecileri üzerinden hikayesini anlatmışsınız bize var olun...
Yücel abi harikasın çok güzel bir anlatım. Kereviti de Kuzey Avrupa ülkeleri çok tüketiyor. Demek kum midyesinin lezzetini de biz farkedememişiz. Teşekkürler🙏💓
YanıtlaSilHemen ihracata yöneltildiği için Türkiye'de pek ortada görünmüyor. Belki çok özel Restoranlarda bulunabilir...
YanıtlaSilBostanlı ve İnciralti midye toplayicilarini bilirdim ama beya midye çıkardıklarını ve dişsatima gittiğini sayenizde öğrendim. 🙂
YanıtlaSilTeşekkürler Hocam.