- 8 Haziran 2021, Urla-İzmir -
Allah'ın hikmeti Urla'da bu güzellik çarşısının ortasında kahvehaneler köşesinde bir üzüm asması yetişmiş. İki adam ancak kucaklar bir cüsseli ve iri üzüm asmasıdır. Bütün çarşının caddesi üzerine uzun dallar salıp ana yolu baştan başa dalları ve yaprakları ile örtmüş ki toz girecek kadar, güneş tesir edecek yer yoktur. Nice bin salkım üzümü yol üzere avize gibi sarkmıştır. Bütün gelen geçen atlılar üzüm salkımlarından alıp yerler. Aşlama ilminde ustalığı olan her bağban marifetini göstermek için bu üzüm asmasına bir kalem üzüm çubuğu aşlayıp bir çeşit daha üzümü hâsıl olur. Böyle herkes bu üzüm ağacına dal aşlaya aşlaya sarı, yeşil, kırmızı kış üzümü, kadın parmağı, ter gömlek, kıradina, kumla, razakı, beylerce, misket, alaca ve siyah üzümün de çeşitleri, kısacası hakir gördüğünde mahsulü zamanı idi, 37 çeşit üzüm rengini gördük ki sicilde yazılmıştır. Arap ve Acem'de Urla'nın çarşı üzümü meşhurdur.
Evliya Çelebi Seyahatnamesi, 9. Kitap 1. Cilt, s: 112.
....................
"Çok misket tattım ama,
hiçbirisi Bornova Misketi kadar güzel değildi"
Heredot, MÖ 440
....................
Klazomenai, günümüzde Urla.
Uğraşmışlar denizcilik ve tarımla.
Bundan tam 3 bin yıl önce.
Zeytinyağı ve Şarap üretimiyle...
Bu bölgenin kıyılarına
Klazomenai denilirken.
İçeride kalan topraklara da.
Denilmekteydi Vourla...
Vourla'nın mikrokliması ve toprağı.
Bağcılık için çok uygundu.
Bağlarında Şarap, üretiliyordu.
Anadolu'da çok talep görüyordu...
Şarap üretiliyordu bu topraklarda.
Binlerce yıldan fazla zamanda.
Urla'nın bağlarında.
Geçen yüz yıllarda oldukça azalsa da...
Can Ortabaş çıktı meydana.
1998 yılında.
Başladı bağları yeniden kurmaya.
Urla topraklarında...
2000 yılında.
550 dönüm bağ alanında.
Başladılar üzümleri toplamaya.
Urla Şarapçılık AŞ çıktı ortaya.
Tam 10 yıl sonra 2010'da...
Nefis doğal bir ortamda.
Çağdaş mimari yapılarda.
Şaraplar üretiliyor burada.
300 bin şişe her yılda...
Cennet gibi bir alana giriyorsunuz.
Servi ağaçları arasından ilerliyorsunuz.
Üzüm bağları arasından geçiyorsunuz.
Modern bir yapıyla karşılaşıyorsunuz...
Karşınızda iki katlı.
Şaraphanesi ödül almış tasarımlı.
Yatay, uzun, modern mimari bir yapı.
Urla'nın geçmiş ve geleceği anlatımlı...
İki ayrı bölümlü.
Ve aralarında bir köprü.
Köprüde iki tane butik Otel odası.
Ve aralarında da kahvaltı Salonu...
Sol tarafta üretim alanları.
Çelik tankları.
Meşe fıçılı mahzen ve laboratuarları.
Sağ tarafta modern bir tadım alanı...
Önce yapı hakkında bilgi veriliyor.
Sonra üretim alanları gezdiriliyor.
Sonra tadım alanlarına gidiliyor.
Nefis Şaraplarla tadım yaptırılıyor...
Bir yılda.
80 bin civarında.
Ziyaretçi geliyor buraya.
Ortamı görmeye, tadım yapmaya...
11 çeşit farklı Şarap üretimi var burada.
Urla Şarapçılık'da.
2010 "Arkitera Şarap Ödülü" ile.
Ve toplam 300'den fazla ödüllerle...
Anadolu ve yöresel üzümlerin seleksiyonu.
Yeniden çeşitlendirilmesi.
Hayata döndürülmesine çalışılıyor burada.
Ve 300 bin şişe Şarap üretiliyor yılda...
Anadolu'da, Şarabın doğduğu yerde.
3 bin yıllık yöre özenle incelendiğinde.
Ve Urla Karası da yeniden keşfedilince.
Mükemmel bir ürün çıkmış orta yere...
Heredot'un bahsettiği.
"Bornova Misketi" üzüm üretimi.
Symposium Şarabıyla da
Kavuşulmuş Altın Madalya'ya...
Bu kadar da değil faydası yöreye.
Öncü olmuş çevredeki üreticilere.
Geçen 20 yıl içerisinde.
7 Şarap Fabrikası açılmış bölgede...
Bunlar gelmişler bir araya.
"URLA Bağ Yolu" projesi adıyla.
Bunlardan bir tanesi de.
Ait arkadaşım Dr. Metin Güner'e:
Urla Şarapçılık Fotoğraflarım:
Urla Şarapçılık Web Sitesi:
.
Ne güzel günlerdir şarap tadım günleri. Bundan sonra Urla'da yaşarız umarım, Yücel hocamızın bu eşsiz sunumundan sonra.
YanıtlaSilBu kadar etaraflı ve güzel bir anlatımın yorumumu olur.Harika
YanıtlaSil2002 İlkbaharında ilk bağlarını kurduğum Urla Şarapçılığın geldiği nokta gurur verici. Ziyaret etmeyeli 10 yılı geçti. Resimler çok güzel Yücel hocam. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilHasan Çelik
www.hasancelik.web.tr
Ne güzel bir iş başarmışsınız değerli Hocam. Ellerinize sağlık. Türk Bağcılığı üzerinde katkılarınız çok önemli. Yürekten kutluyorum sizi...
YanıtlaSil