- Rathaus, Hamburg-Almanya -
Hamburg Belediyesi çalışıyor.
Gerçekten iyi işler yapıyor.
Şehri tertemiz tutuyor.
Halkının gereksinimlerini karşılıyor...
"Ayinesi iş'dir" diyor.
"Lâf'a bakılmaz" diyor.
Bill Board'larda reklamını yapmıyor.
İş'inden başka şeylerle uğraşmıyor...
Yılda bir kez başarılarını kutluyor.
Konuklarını Belediye'ye çağırıyor.
Balo Salonu'nda topluyor.
Hep birlikte yemek yeniyor...
Hamburg Belediyesi.
Bunu 1356 yılından beri yani.
Hemen hemen Osmanlı Devleti.
Kuruluşundan beri.
Tam 665 senedir yapıyor...
Bu, dünyanın en eski.
Geleneksel Akşam Yemeği.
İsmi:
Matthiae Yemeği...
İlk defa Hamburg Belediyesi'nde.
1356 senesinde.
24 Şubat, Aziz Matthiae gününde.
Bahar'ın başlangıcı nedeniyle.
Düzenlenmiş Akşam Yemeği şeklinde...
Hamburg Belediyesi'ndeki.
Bu ilk yemeğe.
1356 senesinde.
Katılım olmuş 40 kişiyle...
Zamanımızda ise.
Konuk sayısı değişmekte.
Seneden seneye.
Ama ortalama 400-600 kişiyle...
Tam 266 yıl sonra da.
1622 yılında.
Karar verilmiş kadınların da.
Bu yemeğe katılmalarına...
1715 yılındaki yemek servisi.
Et bakımından çok zengindi
Keklik etiyle süslü geyik kavurma.
Ardıç kuşu süslü yaban domuzu.
İspinoz eti süslü Sülün eti sunulmuştu.
1724 senesinde.
Ara verilmiş bu yemeklere.
Tam 232 yıl geçtikten sonra.
Yeniden başlatılmış 1956 yılında...
Ayni yıllarda Alman besteci.
Georg Philipp Telemann.
Bu yemekler için özgün olan.
Masa Müziği eserini bestelemişti...
Günümüzde bu yemek Hamburg'da.
Yine Rathaus (Belediye Binası)'nda.
Veriliyor saat 19'00'da.
Görkemli Balo Salonu'nda...
Balo Salonu.
47x18 m boyutlu.
15 m yüksekliğinde.
Masaların uzunluğu da 142 m...
Bu masalar.
44 tane beş kollu gümüş Şamdan.
Ayrıca 220 gümüş Şamdan.
Ve oluşuyor 220 mumdan...
20 aşçı yemekleri hazırlıyor.
80 garson servis yapıyor.
12 güvenlik personeli bulunuyor...
Yemek için her şey özenle hazırlanıyor.
Masalar çiçeklerle süsleniyor.
Gümüş çatal, bıçak, kaşıklar.
Bardak, peçete, kadehler konuluyor...
Bu masalar, gloriosa, yasemin.
Okaliptus, siklamen, mercan.
Düğün çiçeği, karanfil, anemon.
İçeren 6570 çiçek ile süslenmekte...
Her isteyen bu yemeğe katılamıyor.
Konuklar özenle seçiliyor.
Her sene biri Alman, diğeri yabancı.
İki Onur Konuğu oluyor...
Yemeğe başlanmadan önce.
Bu Onur Konukları öncelikle.
Geleneksel Das Goldene Buch'u.
(Altın Kitap)'ı imzalıyor...
Bu Altın Kitabı.
İmzalayan ilk kişi.
22.10.1897 tarihli.
Prens Otto von Bismarck idi...
Onur Konuklarından bazıları:
H. Schmidt, H. Kohl, G. Schröder.
A. Merkel, F. Beckenbauer,
M. Spitz, D. Lama, H. D. Genscher.
M. Platini, P. Lippionen, J. Trudeau.
Prens Albert, S. Graff, G. Depardieu...
Canlı Müzik eşliğinde yemeğe başlanıyor.
İşinin erbabı 150 kişi servis yapıyor.
Çoğunlukla Alabalık, Rosto, Geyik Eti.
Bira-Şarap, Badem Sütü sunuluyor...
Günümüzde bu ziyafetin maliyeti.
100 bin Euro'yu buluyor...
Yiyecek-içecek 30 bin,
Personel giderleri 40 bin,
Çiçekler için yaklaşık 6500,
Ulaşım-Tercüman ve diğerleri için.
Yaklaşık 17 bin Euro harcanıyor...
Zenginin malı,
Züğürdün çenesini yorarmış.
Neyse...
Çalmasınlar da, nasıl harcarlarsa
Harcasınlar bize ne...
Hamburg Matthiae Yemeği fotoğrafları
(tümü internetten alınmıştır):
Dinlemek isterseniz:
Bu yemek için, George Philipp Telemann tarafından
özel olarak bestelenmiş Masa Müziği:
.
Mukemmel !!
YanıtlaSilTahmin ederim covid dolayisiyle
simdilik yapilmiyor !
Gelenekleri yaşatmak ne güze
YanıtlaSilDeğerli hocam, periyodiklik bakımından bizim geleneksel Çarşamba yemeklerine benziyorsa da orada Mahir abi ve Tevfik gibi maestrolar yok. Maalesef covid nedeniyle bizim yemeklerimiz de aksadı. Sizin de katıldığınız o yemekleri özlüyoruz. Güzel günlerde görüşmek dileğiyle sevgiyle kalın.
YanıtlaSilBizim Çarşamba yemekleri de haftada bir ve ben ayrılmadan önce 23 senedir yapılmaktaydı. Sınırsız sohbet, neşe, dostluk ve birliktelik inanılmazdı...
YanıtlaSil