Tatlıyı severim.
Şerbeti çok olursa hele.
O tatlıyı daha çok severim.
Bu nedenle Lokma'ya biterim...
Un, şeker, tuz ve maya ile hazırlanan.
Yağda kızartılan.
Şerbetle tatlandırılan.
Güzel bir tatlımızdır Lokma...
Küre biçiminde.
Ya da ortası delikli.
İki farklı şekli.
Vardır Lokma'nın...
Vazgeçilmez bir ögesidir.
Lokma İzmir kültürünün.
Bu nedenle İzmir Lokması.
Olarak da bilinir...
İzmir'in bir geleneğidir.
Değişmez bir adetidir.
Hayır için Lokma dağıtılması.
Yıllardan beridir...
Bir bakarsınız.
Sokağın başında kazanlar.
Beyaz önlüklü amcalar.
Lokma dağıtırlar...
Dini günlerde de yapılır.
Hayır için dağıtılır.
Ölünün anısına da yapılır.
Hayır duaları alınır...
Görebilirsiniz bu ritüeli.
Her yerde.
İzmir'de.
Ve İzmir'in caddelerinde...
Bugün de yerine getirildi bu gelenek.
Sınıf arkadaşımız Süheyla için.
Umur ve Bölükbaşı ailelerince.
Mithatpaşa caddesinde...
Hacettepe'den arkadaşımızdı.
Süheyla ve Ahmet Bölükbaşı.
Kadın Doğum Uzmanıydı Süheyla.
Tam dört yıl önce verdik onu toprağa...
Bugün Lokma dağıtıldı onun anısına.
İki saatte tam 400 kişiye.
Yaşadığı evinin önünde.
Aile fertlerince...
İzmirliler aşina.
Yapılan bu hayıra.
Lokma dağıtımına.
Gördüklerinde hemen giriyorlar kuyruğa...
Zengin, fakir, küçük, büyük.
Kadın, erkek kuyruğa girerek.
Bir yandan Lokma'sını yiyor.
Ardından da hayır duasını ediyor...
Öylesine anlamlı bir aktivite.
Lokmanın paylaşılması, bilmediklerinle.
Onların Lokmayı orada yemesi.
Ve ardından "Allah kabul etsin" demesi...
Bizler de yedik Süheyla'nın Lokma'sını.
Anıp 50 yıllık güzel anısını.
Ardından da ziyaret edip mezarını.
Okuduk bu güzel kardeşimize hayır dualarımızı...
Süheyla Bölükbaşı Lokma ikramı fotoğrafları:
https://photos.google.com/share/AF1QipPYQ2WZm1Aa_aE7Ryt05kqrVK4eV-oUNe4F2V9wCYf5yrKcUEEtgOekG56Ga5K00g/photo/AF1QipNaLRDVvj5YeDL2rKsolOCKmAeawtIGGlTo6Koj?key=TkNyQ1FLV0l3T3BUdHZibHNsRmgwMWZLYTZkZ2ZR
.