YÜCEL TANYERİ

Ben, Yücel Tanyeri
Duydum ki merak ediyormuşsunuz,
Hususi hayatımı,
Anlatayım:
Evvela hekimim, yani
Büyücü falan değilim.
Burnum var, kulağım var,
Pek biçimli olmamakla beraber.
Lojmanda otururum,
Üniversitede çalışırım.
Ne başımda bulut gezdiririm,
Ne sırtımda mühr-ü nübüvvet.
Ne İngiliz kralı kadar
Mütevaziyim,
Ne de Celâl Bayar'ın
Sabık ahır uşağı gibi aristokrat.
Ispanağı çok severim
Puf böreğine hele
Biterim
Malda mülkte gözüm yoktur.
Vallahi yoktur.
Orhan Veli ile Melih Cevdet'tir
En sevdiğim şairler.
Bir kızım vardır,
İki de torunum pek muteber;
İsmini söyleyemem
Çiçekle uğraşanlar bulsun.
Ehemmiyetsiz şeylerle de uğraşırım,
Ne bileyim,
Belki daha bin bir huyum vardır.
Amma ne lüzum var hepsini sıralamaya.
Onlar da bunlara benzer...


Beni, benden iyi anlatan Orhan Veli'ye teşekkürlerimle...

6 Kasım 2012 Salı

VİLLA ESTET...

 

Her yer ağaçsız ve her yer şarap bağları ile kaplıdır.
Bu bağlarda tanınmış şaraplardan aşağı kalmayan Catacecaumene
(Yanık ülke bölgesi)
şarapları üretiliyor.
Catacecaumene'de
(bugünkü KULA çevresi), Knidos, Smyrna (İzmir)
ve hatta ismi daha az bilinen yerlerden bile  çok özel ve iyi şaraplar üretilir.
Bu şaraplar keyif verirken ilâç niyetine de kullanılır.

Strabon
(MÖ 64-MS 24)


................

Konaklamamızı yaptık.
Strabon gezi grubumuzla Villa Estet'te.
Bayram tatilimizde Ege gezimizde.
Son iki gece kaldığımız Kula ilçemizde...

Yeni bir konaklama yeri burası.
Anemon oteller zincirinin bir parçası.
Ama yalnızca bir otel değil.
Çağdaş bir bağ evi burası...

Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur demişler.
Yan yana gelmişler, el ele vermişler.
Dağın üzerinde.
Koca bir bağ inşa etmişler...

Bir motel var.
Dağın tepesinde.
Bu bağın da tam merkezinde.
İzmir-Uşak karayolunun 147. km'sinde...

Odalar tek sıra düz bir koridorda.
Numara filan yok bu odalarda.
Adlandırılmış şaraplık üzüm cinsleri ile.
Boğazkere, Narince, Sultaniye diye...

Antik dönemdeki Catacecaumene burası.
Günümüzde Yanık Ülke toprakları.
Adını alıyor bir eski yanardağdan.
Hemen yanındaki sönmüş Divlit volkanından...

Öncelikle üzüm bağları var bu volkanik toprakta.
Şaraplık üzümler her tarafta.
Üzüm yetiştiriliyor modern yollarla.
Geniş tarlalarda ve düzenli bağlarda...

İtalyan Federico Curtaz buranın Önoloğu.
Çağrı Kurucu ise bağ sorumlusu.
Arkadaşımız Saba Açıkgöz de şarap danışmanı.
Bunlar Yanık Ülke topraklarının 3 şarap uzmanı...

750 dönümlük alanda üzüm yetiştiriliyor.
Merlot, Shiraz, Cabernet ve Sauvignon üzümler üretiliyor.
Bunlardan Divlit, Soprano, Oz ve Ventus isimli.
Şaraplar elde ediliyor...

Üzümler yalnızca burada hasat edilip, toplanıyor.
Burada birçok işlemden geçirilip, eziliyor.
Mayalanmak için burada çelik tanklara konuluyor.
Sık aralarla tadının kontrolü de burada yapılıyor...

Zamanı geldiğinde yine burada şişeleniyor.
Ağzı mantarla kapatılıp, burada etiketleniyor.
Kolilerle kutularına burada konuluyor.
Sonra da buradan tüketicilerine sunuluyor...

Üzümün üretimi de burada.
Şarabın imâlatı da.
Otelin hemen altında.
Büyük ve geniş mekânlarda...

Burada modern bir bağ evinde kalıyorsunuz.
Rahat bir ortamda konaklıyorsunuz.
Değişik şaraplarından tadıyorsunuz.
Dilediğiniz kadar da satın alıyorsunuz...

Gerçekten güzel bir yer burası.
Bağların ortasında 16 geniş odalı.
Şarapları ağız tadıyla tadılası.
Odalarında keyif alınarak kalınası...


Villa Estet fotoğraflarım:
https://photos.google.com/share/AF1QipODaNTWsv7VzXdP1iHhYk3_B-TSsqDu_U6tIePWurTNi3jXWRsD3qV1f2chfep8vg/photo/AF1QipNe0jGTR5_RWVbzMtZP2QQIxZdtL330bxX1Bis7?key=WHpHMW5KR1hYb0ZJVllSXzJOMVJiQ1lQdjJCQWtn

.