İskilip’in.
Ve belki de dünyanın…
İskilip Dolması.
Dağıtılıyor pişirilmeye başlandıktan.
Tam 15 saat sonra.
Dünya rekoru bu.
Bir yemeğin pişirilmesi için...
500 yıllık bir geçmişi var.
Geleneksel olarak öğretiliyor.
Hazırlanması ve pişirilmesi.
Nesilden nesile...
Öncelikle ustası özel.
Eti de özel, Pirinci de özel.
Kazanları bile özel.
Hatta Odunu da özel…
Hazırlıkları 3 saat alıyor.
12-15 saatte pişiriliyor.
Dev kazanlarda.
Dünyanın ilk düdüklü tencerelerinde…
Topluca yenilen bir yemek.
Düğünlerde, davetlerde.
Mevlütlerde.
Asker uğurlamalarında…
Kazanlar dolusu yapılıyor.
150 kişiyi doyuruyor.
1 metre yüksekliğindeki.
Bir tek kazan…
Dualar edilerek başlanıyor.
Pişirilmeye.
Yine dualarla başlanıyor.
Yenilmeye…
Akçeltik pirinci kullanılıyor.
Tereyağ ve soğanla kavruluyor.
Bu pirinç öncelikle.
Sonra da bez torbalara dolduruluyor...
Kazanın dibine et ve su konuluyor.
Üzerine de Ca denilen bu torba yerleştiriliyor.
Kazanın altında meşe odunu yakılıyor.
Kazanın kenarları hamurla kapatılıyor.
Küçük bir açıklık bırakılıyor.
Kazanın kenarında.
Sabaha kadar ısıda tutuluyor.
Ustası delikten çıkan buharı gözlüyor…
Isı azaltılıyor.
Ya da arttırılıyor.
Çıkış durumuna göre.
Delikten gelen buharın...
Bu gözlem 15 saat kadar sürüyor.
Alttaki etin su buharı ile pişiyor.
Ve pilav haline geliyor.
Torbanın içindeki pirinç...
Önce şehriye çorbası sunuluyor.
Konuklara.
Ardından da sirke salatası veriliyor.
İştah açıcı olarak…
Sonra da servis ediliyor.
Ortaya, 12 kişilik masalara.
Tek bir lenger içerisinde.
İskilip’in dolması…
Ardından da sıyrılıyor.
Hep beraber lenger'ler.
Biri birinizle kaynaşırcasına.
Tadı da damağınızda kalırcasına…
İskilip Dolması Fotoğraflarım:
https://photos.google.com/share/AF1QipOr1xWiHNbmyFSW4e9Biyv3rytQBSiXxJ5qkUicax55t47Tb1b_ijHLKLzA_Bnm8A/photo/AF1QipMi2xRXGBtpAJEDgkUy9zhh5CTMG06awpsRtPGR?key=VXpkbVNiOTFwQnFZNFJWZjk2X0hNNTBHLUhQbXl3
İskilip Dolması Belgeseli (video) :
http://www.dailymotion.com/video/xjb5d6_yskilip-dolmasy-tanytym-belgeseli_shortfilms#rel-page-11
.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder