YÜCEL TANYERİ

Ben, Yücel Tanyeri
Duydum ki merak ediyormuşsunuz,
Hususi hayatımı,
Anlatayım:
Evvela hekimim, yani
Büyücü falan değilim.
Burnum var, kulağım var,
Pek biçimli olmamakla beraber.
Lojmanda otururum,
Üniversitede çalışırım.
Ne başımda bulut gezdiririm,
Ne sırtımda mühr-ü nübüvvet.
Ne İngiliz kralı kadar
Mütevaziyim,
Ne de Celâl Bayar'ın
Sabık ahır uşağı gibi aristokrat.
Ispanağı çok severim
Puf böreğine hele
Biterim
Malda mülkte gözüm yoktur.
Vallahi yoktur.
Orhan Veli ile Melih Cevdet'tir
En sevdiğim şairler.
Bir kızım vardır,
İki de torunum pek muteber;
İsmini söyleyemem
Çiçekle uğraşanlar bulsun.
Ehemmiyetsiz şeylerle de uğraşırım,
Ne bileyim,
Belki daha bin bir huyum vardır.
Amma ne lüzum var hepsini sıralamaya.
Onlar da bunlara benzer...


Beni, benden iyi anlatan Orhan Veli'ye teşekkürlerimle...

7 Haziran 2022 Salı

BREMEN-İZMİR KARDEŞLİĞİ...

- 5 Haziran 2022, İzmir -

Pazar günü akşamüzeri İzmir ve Bremen kentlerinin Kardeşkent ilişkilerinin başladığı senenin 25yıldönümünde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde bir  Resepsiyon verildi. Resepsiyona Bremen Belediye Başkanı Dr. Andreas Bovenschulte ve İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile birlikte, bu aktivite için "Hayat Yolları" (Lebenswege) sergisini hazırlayan ve benim üç yıl önce Bremen'de kısa bir süre birlikte olduğumuzda tanıştığım, Lise arkadaşım Dr. Tahsin Akşen'in yeğeni ve Johann Focke Müzesi Araştırma yardımcısı sevgili  Dr. Bora Akşen ile Belgesel Film yapımcısı Orhan Çalışır ile özel bir davetli topluluğu katıldı.

Resepsiyon, Viyolonsel, Yan Flüt ve Gitar sanatçısı üç genç sanatçının  Klasik Müzik eşliğinde Kokteyli ile başladı. Kokteylin hemen sonrasında Dr. Akşen ve sayın Çalışır, hazırladıkları Sergi ve Belgesel filmin amacı ve nasıl yapıldığı konusunda davetlileri bilgilendirdikten sonra sırayla Almanya'nın İzmir Başkonsolosu, Bremen ve İzmir Belediye Başkanları, Kardeşkent birlikteliğinin 25. yılı ve açılacak  Serginin amacı ile ve bunun Türk-Alman dostluğunun gelişmesine yapacağı katkılar konusunda bilgilendirmelerde bulundular. Son olarak da misafir işçi olarak Almanya'ya giden ve orada tam 26 yıl kalarak hem kaynakçı ve hem de ağır Vinç Operatörü olarak çalışmış sayın Sevinç Yağmur, çok ilginç olan anılarını anlattı.

Bu konuşmalardan sonra "Hayat Yolları" (Lebensweg) başlıklı Serginin açılışı yapıldı. Sergide, 1963 yılında Almanya'ya giden 26 misafir Türk İşçisinin oradaki anılarının poster biçiminde sunulduğu Sergi katılımcılar tarafından beğeni ile ziyaret edildi.

Sergi açılışından sonra, Türk ve Alman Müzisyenler tarafından birlikte oluşturulan "Sıkıntı Yok" grubunun Konserine geçildi. Bu grup, kurulduğu aşamada ve birbirlerine tam alışamadıkları dönemde provalar yapılırken doğal olarak sık sık yanlışlıklar olabiliyormuş. Bu durumda Türk Müzisyenler sıklıkla "sıkıntı yok, sıkıntı yok" vurgusunu kullandıkları için Topluluğun adının "Sıkıntı Yok" olması kararlaştırılmış. Grup, 7 Müzisyenden oluşuyor. Saksafon'da Peter Dahm, Vokalde Tuğba Dağlı, Ud'da Güvenç Birer, Gitarda Jan Olaf Rodt, Ney Osman Çalışkan, Klasik Kemençe Cevahir Korhan Işıldak ve Perküsyon'da Mustafa Boztüy'den oluşuyor. Grup Konserine Saksafon sanatçısı Peter Dahm'ın "Nereye Gidiyorsun" eseri ile başladı. Zülfü Livaneli'nin "Umudu Kesme Yurdundan" türküsü ile sürdü ve ardından "Hicaz Mandra"yı dinledik. Sonra Peter Dahm'ın kızı için bestelediği "Sota" isimli eseri dinledik, verilen aradan sonra Tamburi Cemil Bey'in "Nikriz Longası", Anonim bir parça olan "Lamma Beda", Peter Dahm'ın bir başka eseri "Hi Jazz Balade"ı, Rumeli Türküleri "Dolama Dolamayı" ve "Bülbülüm Altın Kafeste"yi dinledik. Peter Dahm'ın iki eserinden sonra final parçasında Bremen Belediye Başkanı da sahneye davet edildi ve ayni zamanda bir Bas Gitar sanatçısı olan Herr Bovenschute gitarı ile "Efem" türkümüze eşlik ederek büyük alkış topladı.

Gece bu Müzik Resitali ile sona erdi ama bu bağlamda diğer toplantılara diğer günlerde de devam edilecek... 


Resepsiyon ile ilgili Fotoğraflarım: https://photos.google.com/u/1/share/AF1QipPVa_BDtk3luDW-q9NucOI-b46d1NLZw9rky_Nv8MK6H67wL48WG5MM9l-DM0uPRg/photo/AF1QipOWdsUZzTnkc1xC9WqffgJfDixOBCBMQE82dEtw?key=NldWUkhqSjRnbjRlMUFhZ29rdDJxWXluV2NMMmRR

26 Hayat Yolları'ndan birisi: Mevlüt Şenokur: https://www.youtube.com/watch?v=jl40rF9YOOo

.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder