YÜCEL TANYERİ

Ben, Yücel Tanyeri
Duydum ki merak ediyormuşsunuz,
Hususi hayatımı,
Anlatayım:
Evvela hekimim, yani
Büyücü falan değilim.
Burnum var, kulağım var,
Pek biçimli olmamakla beraber.
Lojmanda otururum,
Üniversitede çalışırım.
Ne başımda bulut gezdiririm,
Ne sırtımda mühr-ü nübüvvet.
Ne İngiliz kralı kadar
Mütevaziyim,
Ne de Celâl Bayar'ın
Sabık ahır uşağı gibi aristokrat.
Ispanağı çok severim
Puf böreğine hele
Biterim
Malda mülkte gözüm yoktur.
Vallahi yoktur.
Orhan Veli ile Melih Cevdet'tir
En sevdiğim şairler.
Bir kızım vardır,
İki de torunum pek muteber;
İsmini söyleyemem
Çiçekle uğraşanlar bulsun.
Ehemmiyetsiz şeylerle de uğraşırım,
Ne bileyim,
Belki daha bin bir huyum vardır.
Amma ne lüzum var hepsini sıralamaya.
Onlar da bunlara benzer...


Beni, benden iyi anlatan Orhan Veli'ye teşekkürlerimle...

14 Mart 2021 Pazar

LAOSHE ÇAYEVİ...

 

- 7 Ağustos 2012, Laoshe Çayevi, Pekin-Çin -


Pekin'de üç günü tamamlamıştık.
Görülecek yerlerini dolaşmıştık.
Pekin Ördeği'ni tatmıştık.
Akşam üzerini de yapmıştık...

Gece yurdumuza dönecektik.
Daha bir Çin Çayı bile içmemiştik.
Araştırdık, soruşturduk, öğrendik.
Laoshe Çayevi'ni bulduk...

Lao She, 1899 doğumlu.
Çin'li çok meşhur bir romancı.
En önemli yapıtı.
Tea House (Çayevi) başlıklı romanı...

Bu yazardan alıyor ismini.
Qianmen Caddesi'ndeki.
Pekin'in en önemli.
Ve görkemli Laoshe Çayevi...

Çay'ın Çince ismi cha.
Sırpça caj, Farsça chay.
Arapça ve Hintçe chai.
Yunanca ise tsai...

Camellia sinensis isimli.
ÇayÇin kökenli bir bitki.
İlk keşfi 4700 sene öncesi.
MÖ 2737 senesi...

Efsaneye göre o senelerde.
Çin İmparatoru Shen Nung.
Bir bitkinin yapraklarına.
Kaynamış suyu dökmekle başlar işe...

Bu karışım çok beğenilir.
Çha olarak isimlendirilir.
Çay'ın bilinen en eski.
Çin'dir bu başlangıcın ilk yeri...

Qin Hanedanlığı döneminde.
MS 221 senelerinde.
Çin'de.
Çay vergisi alındığı bilinmekte...

Tang Hanedanlığı süresince.
Çay'ın içilmekte olduğu bilinmekte.
Keyif verici etkisiyle asillerce. 
Ve tüketilmekte Çin ülkesinde.
Birçok hastalığın tedavisinde...

Çin geleneklerinde ve kültüründe.
Çay içilmekte bir törenle.
Ve bu ritüele de.
Sado kültürü denilmekte...

Çay yapraklarının toplanması.
İçine konulacak su'yun seçilmesi.
Ateş'in ayarlanması.
İçilecek kapların belirlenmesi.
İçilen ortamın düzenlenmesi.
Birlikte içilecek kişinin özelliği.
Hepsi ayrı ayrı önemli...

Çayları da oldukça çeşitli ve farklı.
Yeşil, Kırmızı, Beyaz, Sarı.
Yasemin Çayı, Pu-Erh Çayı.
Ve Oolong Çayı bunlardan birkaçı.
Ama bunların en meşhuru Yeşil Çayı...

İşte bunların hepsini.
Görmek için Çin çayı kültürünü.
Ve tatmak için Çin çayı çeşitlerini.
İyi bir yer "Laoshe Çayevi"...

1988 senesiydi.
Çin Devrimi yeni bitmişti.
Ying Shengxi işleri tamamladı.
Pekin'deki Laoshe Çayevi açıldı...

Reform sonrası.
İlk modern Çayevi burası.
3.5 dönüm kapalı bir alanda.
Çin çayı ile ilgili her şey burada...

Üç katlı, renkli bir bina.
Zevkle döşenmiş tahta masalarıyla.
Çizimler, kaligrafik yazılar duvarlarda.
Çaydanlık, fincan ve çay çeşitleriyle.
Dolaşıyorsunuz Çin Müziği eşliğinde...

Burası, yalnızca Çay tadımı.
Yapılan bir yer değil.
Çin Çay Kültürü'nün de.
Tanımlandığı, tanıtıldığı bir yer...

Burada 20 farklı çay çeşidiyle.
Ve ev yapımı bisküviler eşliğinde.
Çayları içip, deneyebilirsiniz.
Çay hazırlanması, sunumunu izleyebilirsiniz.

Pekin'de 500-600 arasında.
Geleneksel Çayevi bulunmakta.
Bunların içinde.
En iyisi de Laoshe...


Laoshe Çayevi fotoğraflarım:

Çin Çayı bilgilendirmeVideosu (internetten):

Laoshe Çayevi Videosu (internetten) :
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder