11 Eylül 2017 Pazartesi

SHABO...



Ukrayna dilinde Shabo.
Romanca'da Şaba.
Bir bölge Odesa'ya 70 km uzaklıkta.
Akkerman'ın 7 km yakınında...

Burası bir Tatar kasabası aslında.
Kurulmuş 1500'lü yıllarda.
Acha-abag adıyla.
Türkçe'si "Aşağı Bağ" anlamında...

1812 yılında.
Bölgenin Ruslar tarafından işgalinden sonra.
Halkının göçmesiyle Osmanlı topraklarına.
Pek fazla insan kalmamış bu topraklarda...

O dönemde yalnızca 3-4 aile varmış buralarda.
Aleksander I karar vermiş buranın nüfusunu arttırmaya.
İsviçre'nin Vaud bölgesinden insanlar davet etmiş Aşağı Bağ'a.
Üzüm üretimini canlandırmak amacıyla... 

Ancak, yeni gelen İsviçreliler.
Aşağı Bağ'ı bir türlü telâffuz edememişler.
Bölgenin adı önce dönüşmüş Shabağ'a.
Sonrasında da Shaba'ya ve Shabo'ya...

Buraya yeni yerleşenler.
Ve onlardan sonra gelenler.
Dönüştürmüşler Shabo bölgesini günümüzde.
Önemli bir bağcılık üretim merkezine...

Shabo Şarap Merkezi.
Bunlardan birisi.
1300 metrekarelik bir alanda.
Çeşitli içkiler hazırlanıyor bu fabrikada...

1200 hektar'lık bağ alanında.
Chardonnay ve Muscat Ottonel.
C. Sauvignon, Merlot ve Pinot Noir.
Beyaz ve Kırmızı üzüm yetiştiriyorlar...

Her sezonda.
20 bin ton ağırlığında.
Kırmızı ve Beyaz üzüm.
Toplanıyor bu alanda...

13-14 milyon litre Şarap.
Ve 3 milyon litre Konyak.
Şampanya ve Votka üretiliyor burada.
Modern Shabo Fabrikası'nda...

10 dönüm'lük bir alanda.
10 milyon litreden fazla.
Şarap depolanıyor çelik ve meşe fıçılarda.
Yerin 5-10 metre altındaki depolarda...

Odesa gezimizin ikinci gününde.
Bir gezi gerçekleştirdik bu çağdaş üretim merkezine.
Çok güzel düzenlenmiş Tadım Merkezi'nde.
Şarapların tadına baktık hep birlikte...

Burada, eski topraklarımızda.
Bakıp bakıp hayıflandık Shabo'da..
Ana vatanımızda. 
Şarap üretiminin acıklı durumuna...


Shabo Şarap Fabrikası Fotoğraflarım:


.