4 Mart 2015 Çarşamba

BOZBAŞ...


"Iğdır'ın al alması".
İle yazmıştık ilk Iğdır anılarmızı.
Iğdır'ın Bozbaş'ısı.
İle kapatalım Iğdır ile son yazımızı...

Iğdır'a özgü, yöresel bir aş.
Bozbaş.
Ancak yapılıyor yakın komşularda da.
İran'da ve Azerbaycan'da da...

Oldukça doyurucu Iğdır'ın bu aş'ı.
Yapılışı farklı.
Sunumu farklı.
Yemesi farklı...

Kemikli kuzu eti (incik) kullanılıyor.
Bu soğanla iyice kavruluyor.
İçine bir miktar salça konuluyor.
Tekrar kavruluyor...

Üzerine sıcak su dökülüyor.
Ve önceden ıslatılmış nohut konuluyor.
Bir miktar tuz ve kuyruk yağı ilave ediliyor.
Bir çay kaşığı zerdeçal (sarıkök) ekleniyor...

Bir saat pişiriliyor.
Dörde bölünmüş patateslerden.
İki tanesi ilave ediliyor.
Patatesler de pişince yemek tamam oluyor...

Bozbaş'ın servisi de farklı.
Önce bir maşrapa gerekli.
Bozbaş emaye maşrapa'lara konuluyor.
Herkese ayrı ayrı servis yapılıyor...

Önce çok ince ve kuru lavaşlar geliyor.
Çukurca bir tabağa lavaşlar ufak ufak kopartılıyor.
Maşrapanın kapağı aralanıyor.
Ve lavaş ekmeğin üzerine et suyu dökülüyor...

Önce bunu yiyorsunuz.
Ekmeğe ve et suyuna doyuyorsunuz.
Tabağınız boşaldığında.
Geliyorsunuz yemeğin ikinci kısmına...

Et ve kemik birbirinden ayrılıyor itinayla.
Etle nohut boca ediliyor tabağınıza.
Daha sonra ele alınan metal bir tokmakla.
Et ve nohut eziliyor kıvamınca...

Sonrasında.
Başlıyor bir kaşıklama.
Ard arda.
Büyük bir iştahla...

Bu Bozbaş denilen geleneksel aş'ı.
Iğdır'a gelen her kişi mutlaka tatmalı...


Bozbaşı yemeği Fotoğraflarım:
https://picasaweb.google.com/105371707000908378020/Bozbas#6121879973890156850

Bozbaşı yemeğı yapılışı ve sunumu videosu:
http://www.dailymotion.com/video/xou9qg_igdir-bozbas-yemegi_travel

.